Branches

Installatietechniek

Ook in de installatietechniek is prefab mogelijk. Lees hier waar je rekening mee moet houden...

Prefab installatietechniek: hou hier rekening mee

Het is in elke woning en bedrijfsgebouw onmiskenbaar aanwezig: installaties. Of het nu gaat om sanitaire-, elektrotechnische-, ict- of klimaatinstallaties, het aandeel techniek in onze omgeving is de laatste decennia extreem toegenomen. Een industriële, prefab aanpak van deze installaties staat in deze sector nog in de kinderschoenen. BIM4Production® helpt ook installatiebedrijven in hun ambities in het opschalen van de prefab productie van systeemkasten, kabelbomen of klimaatsystemen. In het industrialiseren van deze productie zijn er 4 ontwikkelingen om rekening mee te houden.

 • 1
  Produceren in volgorde

  De mate van prefabriceren, hangt af per installatietechniek. Ook het ‘onderdeel’ van de installatie is relevant. De meterkast of ‘natte cel’ (badkamer), zijn relatief sneller in een prefab productie te plaatsen, dan een kabelboom die op een bepaalde manier wordt uitgelegd in een prefab module. Vanuit het installatieconcept en BIM-model is het belangrijk te weten welke componenten waar geplaatst worden en waar de aansluitingen (connectiepunten) voorzien zijn. 

  Omdat elk elementen een unieke positie heeft in BIM4Production® zijn alle elementdetails snel boven tafel te krijgen. Niet alleen tijdens de productie, maar ook jaren na toepassing. Aan elk element is een documentenbibliotheek gekoppeld met onder andere de engineering en de 3D en 2D tekeningen. Zo weten medewerkers precies waar en welke technische koppelpunten er nodig zijn.


 • 2
  Inzet en gebruik van materialen en componenten

  Een kenmerk van installatietechniek is het gebruik van veel (sub)materialen. Een willekeurige installatie bestaat uit een combinatie van diverse ‘onderdelen’ van evenzoveel diverse fabrikanten en leveranciers. In kader van aansprakelijkheid wordt het voor leverings-, onderhouds- en servicedoeleinden steeds belangrijker grip en inzicht te hebben op de samenstelling van de geleverde technische oplossingen.

  BIM4Production® geeft per elementen de ‘lijst’ met gebruikte onderdelen weer, zodra je de unieke elementcode scant. Inclusief 2D tekeningen en, wanneer de automatisering dit toelaat, ook de leveringsketen.


 • 3
  Het borgen van kwaliteit

  In Nederland stellen we hoge eisen aan de veiligheid van installaties. Deze zijn vastgelegd in diverse normen, wet- en regelgeving. Bij het ontwerpen van installaties start het borgproces. Deze uitgangpunten dienen gedurende de prefabricering continue gevolgd worden. Hieraan voldoen, kost vaak veel tijd en vraagt veel van je mensen. 

  BIM4Production® helpt in dit proces mee. Bijvoorbeeld met de elementen-app. In de tekenfase krijgt elk element een unieke QR-code of RFID-tag. Deze kan elke medewerker scannen om vervolgens via smartphone of tablet checklists in te vullen en foto’s toe te voegen. Zo is op een later moment snel en navolgbaar aan te tonen dat alles volgens actuele voorschriften is gemaakt, geleverd en in de prefab omgeving is toegepast.
   


 • 4
  Flexibiliteit en losmaakbaarheid van installaties

  Vanuit het oogpunt duurzaam onderhouden en renoveren, komt er steeds meer aandacht voor demontabel bouwen. Dat geldt ook voor de prefab installaties, te denken valt aan stekkerbare installaties, of klimaatkasten aan de buitengevel van een gebouw. Het is dan wel belangrijk te weten waar de (ont)koppelpunten van deze techniek gesitueerd zijn.

  Omdat elk element een unieke positie heeft in BIM4Production® zijn alle elementdetails snel boven tafel te krijgen. Niet alleen tijdens de productie, maar ook jaren na toepassing. Aan elk element is een documentenbibliotheek gekoppeld met onder andere de engineering en de 3D en 2D tekeningen. Zo weten medewerkers precies waar (ont)koppelpunten zijn in het element.
   


Get the flow

BIM4Production®: Verzekerd van optimale flow.

Adres
Plaagslagen 5
7463 PJ Rijssen
Algemeen
KvK: 08114303
BTW: NL811764916B01
Social