Branches

Betonindustrie

Beton is van toen én nu en volop in ontwikkeling. Lees hier hoe beton en software samen gaan...

Innovaties en ontwikkelingen in beton.

Misschien wel het meest gebruikte bouwmateriaal: beton. De betonindustrie heeft in Nederland en wereldwijd verschillende ontwikkelingen doorgemaakt. Een daarvan is de focus op duurzaamheid. Denk dan aan innovaties zoals CO2-neutraal beton en het gebruik van 100% gerecycled materiaal. Een andere belangrijke trend in de prefab betonindustrie is de losmaakbaarheid, wat een toegevoegde waarde is in de ontwikkeling van demontabel bouwen. Prefab betonelementen zijn gemakkelijk te demonteren en te hergebruiken en dat draagt bij aan een circulaire economie. BIM4Production® draagt onder andere bij in de volgende vier ontwikkelingen in de productie van betonelementen. 

 • 1
  Aandacht voor duurzaamheid

  Vanuit het oogpunt duurzaam gebruik van grondstoffen is er een toenemende aandacht produceren van CO2-neutraal beton. Bijvoorbeeld door het gebruik van alternatieve bindmiddelen en speciale cementsoorten.

  Via de QR-code op of aan, of de RFID-tag in het element, is in BIM4Production® de samenstelling van het beton terug te vinden. Tot zelfs lange tijd ná de toepassing. Dit bevorderd later het eventuele hergebruik van grondstoffen en draagt bij aan de circulariteit. 


 • 2
  Nieuwe innovatieve productietechnieken

  Ook in de betonindustrie staat de innovatie niet stil. Denk alleen maar aan driedimensionale geveltechniek of aan het direct (3D) printen van betonelementen. Innovaties die nieuwe mogelijkheden bieden voor complexe vormen en ontwerpen.

  BIM4Production® is ontwikkeld op twee industriële principes, namelijk: engineering to order (EtO) en single piece flow. Alle informatie die bij de engineering wordt meegegeven aan een BIM-model, is via een unieke ‘tag’ altijd terug te vinden, tijdens én na de productie. Door slimme controle momenten in de flow van productie toe te voegen, is ook kwaliteit te borgen. Zo ben je flexibel in je productie én voldoe je volledig, snel en navolgbaar aan alle actuele wet- en regelgeving.


 • 3
  Losmaakbaarheid en hergebruik grondstof wordt belangrijker

  Er komt steeds meer aandacht voor demontabel bouwen. Prefab betonelementen lenen zich uitstekend voor demontabel bouwen. En dat draag bij aan een mate van flexibiliteit aan functiewisselingen van gebouwen. Het is dan wel belangrijk te weten waar de koppelpunten van elementen geplaatst zijn.

  Omdat elk elementen een unieke positie heeft in BIM4Production® zijn alle elementdetails snel boven tafel te krijgen. Niet alleen tijdens de productie, maar ook jaren na toepassing. Aan elk element is een documentenbibliotheek gekoppeld met onder andere de engineering en de 3D en 2D tekeningen. Zo weten medewerkers precies waar (ont)koppelpunten zijn in het element.


 • 4
  Het belang van innovatie en industrialisatie

  De bouwsector in het algemeen en de betonindustrie in het bijzonder staan op het gebied van schaalvergroting en industrialisatie voor de nodige uitdagingen. Als de vraag naar woon- en werkruimte toeneemt, wordt efficiënter bouwen en slimmer samenwerken met toeleveranciers steeds belangrijker. Hoe integreer je dat in je bestaande processen en welke rol speelt digitalisering daarbij?

  BIM4Production® werkt op basis van een 3D BIM-model. Hierdoor heeft iedereen altijd en overal beschikking over alle mogelijke informatie. Het softwareplatform optimaliseert ketenintegratie en zorgt zo voor het slim delen van informatie. Geautomatiseerde samenwerking, verhoogt de productiecapaciteit én -kwaliteit in de keten. Dat zorgt voor industrialisatie en opschaling in een hogere versnelling.


Get the flow

BIM4Production®: Verzekerd van optimale flow.

Adres
Plaagslagen 5
7463 PJ Rijssen
Algemeen
KvK: 08114303
BTW: NL811764916B01
Social